Woningmarkt nog steeds immuun voor corona
De coronacrisis raakt ons hard op veel gebieden, maar de woningmarkt lijkt nog steeds immuun. Sommige voorspellers zien nu de ‘eerste scheurtjes’ ontstaan in het marktplaatje. Wij zien die scheurtjes in de dagelijkse praktijk van ons makelaarskantoor nog steeds niet. De verkopen blijven op peil en de prijzen stijgen door. Het Kadaster registreerde in juli 22.571 woningtransacties, een stijging van 7% ten opzichte van juli 2019. Over het hele eerste half jaar bedroeg de stijging ook 7%, naar totaal 129.073 verkopen. Het CBS becijferde dat de prijzen eveneens met ruim 7% stegen in de afgelopen vier maanden.
Opvallend is dat een derde coronapeiling (in juli) onder leden van de Vereniging Eigen Huis laat zien dat de huizenbezitters aanzienlijk positiever gestemd zijn dan de voorgaande maanden. Nog maar 18% verwacht dat de markt stilvalt en slechts 22% van de respondenten is bezorgd over een eventuele daling van de huizenprijzen. Het enorme woningtekort in ons land en de aanhoudend lage hypotheekrente vormen kennelijk een sterke basis onder de vraag en de prijsontwikkeling op de woningmarkt.
Dat woningtekort zal de komende jaren alleen maar groter worden. Er zijn te weinig locaties, de grond is duur en de bouwprijzen blijven stijgen. Gemeenten leggen de focus op behoud van groen en stellen veel eisen aan projectontwikkelaars. Daarnaast zijn sommigen gemeenten druk met achterhoedegevechten, zoals het instellen van een zelfbewoningsplicht voor nieuwbouwwoningen. Daarmee willen ze het kleine beleggers onmogelijk maken een woning te kopen en vervolgens te verhuren. Dat is weer ‘reguleren in plaats van stimuleren’ zonder veel effect. Het verhuren van zo’n koopwoning kan immers ook bijdragen aan de door veel gemeenten gewenste groei van het aantal middenhuurwoningen. Het uitvoeren en handhaven van zo’n regeling gaat ten koste van de aandacht die nodig is voor het oplossen van het werkelijke probleem, het tekort aan nieuwbouw en de trage uitvoering. Ik zou tegen alle gemeenten willen zeggen: zet de snelle realisering van haalbare nieuwbouwplannen zonder al te veel toeters en bellen bovenaan alle prioriteitenlijsten om de grote woningnood op te lossen. Dan hebben we in Eindhoven ook een Catharinakerk die tot in de hemel reikt niet nodig.