Kopen is ook een vak

In de vastgoedwereld gaat het vaak over verkopen. De meeste woonconsumenten schakelen een makelaar in als ze hun woning te koop gaan zetten. Die kent immers de markt, kan goed advies geven over de prijsstelling en is van dienst bij het ‘in de markt zetten’ van de woning. Hij of zij regelt de bezichtigingen en begeleidt de verkopers in de onderhandelingen met potentiële kopers en – als het tot overeenstemming komt – met alle navolgende formaliteiten.

Verkopen is een vak en dus vindt iedereen het vrij normaal om daar een vakman of een vakvrouw voor in te huren. We staan er vaak niet bij stil dat kopen eigenlijk ook een vak is. En dus spreekt de aankoopmakelaar veel minder tot de verbeelding. Toch is het zeker te overwegen om wel een aankoopmakelaar in de arm te nemen. In de eerste plaats kan hij/zij helpen bij het zoeken naar de gewenste woning. Kennis van de lokale en regionale markt kan veel voordeel en tijdwinst opleveren voor de consument die een droomwoning in gedachten heeft. Maar ook als de gewenste woning al duidelijk in het vizier is, kan de aankoopmakelaar helpen om slagvaardig en doeltreffend zaken te doen.

Allereerst is daar de staat van de woning en de omgeving: is er een bouwkundige keuring nodig, zijn er bepaalde erfdienstbaarheden waarmee rekening moet worden gehouden, kent de buurt beperkingen of nadelen? Het zijn vragen die voor een leek vaak moeilijk te beantwoorden zijn en waar de vakkundigheid van de aankoopmakelaar van pas komt. In het vervolg hiervan zijn het taxeren van de woning en het onderhandelen over de prijs belangrijke taken. Net als bij de verkoop is bij een aankoop vervolgens de afwikkeling van alle formaliteiten van belang, zoals de verkoopakte, notariële akte, eventuele ontbindende voorwaarden, speciale clausules en boetebedingen, overdracht en afrekening. Het is allemaal saaie en ingewikkelde kost, juist daarom is het cruciaal te beschikken over een adviseur en helper die de voetangels en klemmen kent. De moderne makelaar weet tevens de weg in financieringsland en heeft in het eigen netwerk partijen die snel kunnen schakelen en financieel voordeel kunnen bieden.

Natuurlijk, ook de aankoopmakelaar stelt zijn expertise en dienstverlening niet gratis ter beschikking, maar daar staan vele opbrengsten tegenover. In een aantrekkende markt – waarin na jaren van stagnatie de gretigheid om te kopen flink toeneemt – kan een aankoopmakelaar bovendien de kooplustige woonconsument helpen om een mooie vangst binnen te slepen. Zeker in stedelijke gebieden neemt de koperconcurrentie toe en wordt soms al weer hoger geboden dan de vraagprijs. Een aankoopmakelaar kan sneller en beter beoordelen hoe te handelen in die plaatselijke situaties. Ik hoorde laatst van een jong stel dat al een jaar op zoek was naar een authentieke woning in een gewilde Utrechtse stadswijk, maar steeds achter het net viste. Nadat ze een aankoopmakelaar in de arm hadden genomen, was het vrijwel direct raak. Inderdaad: de aankoopmakelaar had veel te bieden, zeiden ze!