Eindhoven: bouw niet alleen voor studenten en expats

Studenten en expats zijn favoriet in bouwend Eindhoven, constateert Michel Teeuwen in het ED van 25 augustus. De toegenomen bouwactiviteiten in en rond de binnenstad zijn vooral gericht op deze doelgroepen. Vergeet echter andere groepen niet!

De aandacht voor huisvesting van studenten en expats in Eindhoven is zeker op zijn plaats. De stad kan op die manier jong en internationaal talent aan zich binden. Dat draagt bij aan de ontwikkeling van de economie, maar ook aan de levendigheid en veelzijdigheid van de (binnen)stad. Het is dus zeker toe te juichen dat er voor studenten en jonge expats betaalbare huisvesting wordt gerealiseerd in leegstaande gebouwen. Het lijstje begint al aardig lang te worden: het Tebodin gebouw, het voormalige kantoor van PwC, de Groene Toren, de Zwarte Toren, Philips Lighting, het voormalige pand van Bureau Jeugdzorg aan de Wal en de complexen op het TU/e-terrein, de Stationsweg en  Geldropseweg.

Toch moet de gemeente ervoor oppassen niet door te slaan in deze strategische keuze. In het concept van de zogenoemde Position Paper voor de Binnenstad (onlangs door het Bureau voor Economische Argumentatie aan B. en W. van Eindhoven aangeboden) staat terecht dat er in de binnenstad ook ruimte moet zijn voor bijvoorbeeld ouderen en mensen met een zorgvraag. Ik zou daar aan toe willen voegen dat in en rond het centrum meer woonruimte beschikbaar moet komen voor kapitaalkrachtige senioren en gezinnen uit de middengeneraties.

Kwaliteitsimpuls wonen

De binnenstad moet zich volgens het Position Paper ontwikkelen van een Place to Buy tot een Place to Be. Dat vraagt een kwaliteitsimpuls in de openbare ruimte, staat in het rapport, maar die zou wat mij betreft hand in hand moeten gaan met een kwaliteitsimpuls in het wonen. Het wat duurdere en luxere marktsegment, gericht op mensen die in Eindhoven willen blijven wonen en genieten, mag daarom zeker niet verwaarloosd worden. Diversiteit en draagkracht kunnen bijdragen aan het realiseren van de ambitieuze plannen van de gemeente Eindhoven: schaalvergroting naar 300.000 inwoners en een forse uitbreiding van de woonmogelijkheden in en nabij het centrum.

Het centrum van Eindhoven moet geen vliegveld of doorvoerhaven van jong talent worden, geen vluchtige ‘Buy & Fly’-omgeving. Ook gerijpt talent en ‘gearriveerde’ kenniswerkers moeten een plek naar wens kunnen vinden. Juist deze doelgroepen kunnen bijdragen aan een breder financieel draagvlak voor een levendige en groeiende binnenstad. Waar zij voorheen vaak wegtrokken naar het buitengebied, kiezen steeds meer mensen uit de deze categorieën ervoor in de stad te blijven. Ze leveren daar ook nog eens een enorme bijdrage aan het culturele leven. Het zou jammer zijn als Eindhoven aan hun woonbehoeften niet tegemoet kan komen en uitsluitend mikt op jongeren. Ook de middengeneraties en de ouderen maken de stad!

Iedereen mee!

In veel steden van naam en faam is de binnenstad weer in trek als woonplek voor jong en oud. Als Eindhoven mee wil in die richting, is het belangrijk een aantal mooie plekken en leegstaande gebouwen aan te wijzen voor het realiseren van aantrekkelijke huisvesting voor gezinnen en medioren. Ik denk aan een gebouw als dat van de Technische Diensten (voormalig TD-gebouw) aan het Frederik van Eedenplein/Edenstraat, waarover in deze krant al zoveel is geschreven. De ligging nabij het centrum en in de groene omgeving maken deze locatie bij uitstek geschikt voor kwalitatief hoogstaande huisvesting. Hier kun je kwaliteit realiseren voor de door mij genoemde doelgroepen die er zeker toe moeten doen in Eindhoven. Recente ervaringen met een nieuwbouwplan voor luxe appartementen en woningen in het Schrijverskwartier laten zien dat dit een belangrijke markt is: de vraag overtrof het aanbod ruimschoots.

De gemeente Eindhoven zou er goed aan doen – naast de studenten en de expats – ook deze andere doelgroepen te koesteren en hen aantrekkelijke mogelijkheden te bieden in en nabij de binnenstad: Expeditie Eindhoven, Iedereen Mee!