Na drie kwartalen de vlag uit

U weet dat een makelaar nooit te snel de vlag uitsteekt. En we komen met z’n allen natuurlijk uit een heel diep dal in de woningmarkt. Logisch dat je daarna nog wat terughoudend bent met feestvieren. Maar na drie prachtige kwartalen mag het dan toch een keer. We beleefden het ‘beste derde kwartaal’ sinds 2007. Zelfs de media waren juichend, dus waarom zou ik deze keer dan achterblijven?

Onze makelaarsorganisatie NVM registreerde 36.277 verkochte woningen in het derde kwartaal van dit jaar, een stijging van 27% ten opzichte van dezelfde periode een jaar geleden. Omdat niet alle makelaars bij de NVM zijn aangesloten, is het totale aantal transacties nog hoger: naar schatting zo’n 47.500.

Veelzeggender nog is de geringe daling van 2,7% ten opzichte van het tweede kwartaal van dit jaar. In het tweede kwartaal zijn de mensen traditioneel kooplustiger en meer geneigd om te verhuizen dan in het doorgaans slappere derde kwartaal, waarin we vaak met z’n allen op vakantie zijn. Het aloude spreekwoord ‘Vrouwen bloot, handel dood’ gaat in dit tijdperk van mobiele marketing en webshops al wat minder op dan vroeger, maar een huis gaan de meeste mensen toch nog wel live bekijken. Dus als je dan toch zoveel woningen verkoopt is de kooplust echt groot, mede dankzij de lage rente en sterk gegroeide consumentenvertrouwen.

We schatten nu in dit jaar op totaal 185.000 transacties uit te komen, waarvan 145.000 bij de NVM-Makelaars. Een gemiddelde prijsstijging van 4 tot4 4,5% is te voorzien. We zijn daarmee weliswaar niet volledig terug op het niveau van de crisis, maar het begint te komen. Wat tegenwerkt is de relatief hoge werkloosheid. Ook kampen mensen nog met hoge restschulden op hun huidige hypotheek. Verder staan er veel seinen op groen. De verkooptijd van de verkochte woningen daalde opnieuw: nu naar gemiddeld 98 dagen. De afstand tussen eerste vraagprijs en de betaalde prijs wordt opnieuw kleiner. Ook de duurdere woningen lopen weer beter, de doorstroming komt op gang.

Als je de vlag uitsteekt en een feestje viert, moet je niet snel gaan relativeren. Maar als na verloop van tijd de slingers worden opgeruimd, dan steken onvermijdelijk enkele bedenkingen de koop weer op. Veel woningen in het aanbod staan al erg lang te koop: 20% zelfs drie jaar of langer. Het aandeel van nieuwbouw in de verkoop lijkt daarnaast wat af te nemen, mogelijk veroorzaakt door een tekort aan passend aanbod. Dit kan zich ontwikkelen tot wat structurele hobbels die een 100% herstel in de weg blijven staan. Het is belangrijk dit regionaal op te lossen om ervoor te zorgen dat ook in de toekomst de vlag regelmatig uit kan.