Meer mogelijkheden voor tijdelijke verhuur

Goed nieuws voor de doorstroming op de huurmarkt: sinds 1 juli zijn er meer mogelijkheden om woningen tijdelijk te verhuren voor particulier woningbezitters. Tot nu toe kon dat slechts op basis van de Leegstandswet: je woning moest dan te koop staan en je moest aannemelijk kunnen maken dat die niet tegen redelijke condities verkocht kon worden en dat je door dubbele lasten in de problemen kon komen. In dat geval gold niet de uitgebreide bescherming waar huurders in Nederland normaal op konden rekenen. Je kreeg dan vergunning voor verhuur voor 5 jaar ineens.

Nu is de Wet Doorstroming Huurmarkt van kracht geworden die het mogelijk maakt korte huurovereenkomsten voor ‘bepaalde tijd’ te sluiten, zoals dat ook al voor bedrijfsruimten geldt. Het gaat dan om contracten voor maximaal 2 jaar; de precieze duur wordt in het huurcontract vastgelegd. Tijdens deze periode geldt de gewone huurprijsbescherming. De verhuurder is wel verplicht uiterlijk tussen 3 maanden en 1 maand voor het aflopen van het contract nog eens schriftelijk te laten weten dat de huurovereenkomst op de afgesproken datum eindigt. Gebeurt dat niet of niet tijdig (dus bijvoorbeeld een week van te voren), dan gaat de overeenkomst automatisch over in een huurovereenkomst voor onbepaalde tijd met de volledige huurbescherming. De huurder hoeft van zijn kant niet de volledige periode uit te zitten, maar mag tussentijds opzeggen.

Zogenoemde ‘toegelaten instellingen’ (woningcorporaties) mogen voor hun zelfstandige woningen in de meeste gevallen geen tijdelijke contracten afsluiten. Ook daar zijn weer een paar uitzonderingen op (bijvoorbeeld bij noodopvang of renovatie).

Dit alles moet de doorstroming op de woningmarkt bevorderen en het zogenoemde ‘scheefwonen’ tegengaan. Of dat inderdaad gaat werken is nog afwachten natuurlijk, maar in ieder geval is het voor particuliere verhuurders prettig dat tijdelijk verhuren voor hen wat makkelijker wordt. Soms is immers niets zo langdurig als het tijdelijke. Het is goed als ook op de woningmarkt wat meer flexibiliteit mogelijk is. Het aantal regels, voorwaarden en uitzonderingen is echter nog wel zodanig dat het verstandig is om eerst goed advies in te winnen alvorens het pad van de verhuurder te betreden.