Goed voorbereid op het stikstofbeleid
Niet eerder was het stikstofbeleid zo actueel als de afgelopen maanden. Het zorgde dat de problematiek in een crisis veranderde waar de hele maatschappij bij betrokken is. Waar in 2020 het erop leek dat voornamelijk de agrarische sector geraakt zou worden, waar menig paardenhouder zich niet helemaal tot berekend. Bleek in de zomer van 2022 dat er ook in de hippische sector de nodige regelgeving gaat komen. Lees in deze blog meer over de stikstofcrisis en de gevolgen voor de hippische sector.
Jirka van Rijen – van de Pas, specialist ruimtelijke ordening en milieu bij van Santvoort Advies, steekt van wal: ‘’De laatste maanden hebben we veel vragen gehad over het stikstofbeleid. Om maar meteen met de deur in huis te vallen: exact is er nog (heel) weinig bekend. Daarbij is het proces nog volop gaande. Op onze website blijven we steeds up to date informatie plaatsen.’’
Van Rijen – van de Pas vervolgt: ‘’Dat er iets gaat veranderen en dat je daar als paardenhouder op moet anticiperen, dat is duidelijk. De meeste vragen komen over de persoonlijke situatie, welke invloed heeft het beleid op mijn locatie, mijn manier van paarden houden en mijn bedrijf? Er zijn een viertal factoren die daarop onafhankelijk van elkaar invloed hebben:
– Bestemmingsplan
– Milieutoestemming (melding Activiteitenbesluit/omgevingsvergunning milieu)
– Omgevingsvergunning bouw
– Vergunning Wet Natuurbescherming
Het bestemmingsplan, de vergunning Wet Natuurbescherming, de milieu- én bouwtoestemming zijn vier zaken die al bekend zijn. Een goede tip is om hierop alvast een check uit te voeren. Dit zijn in ieder geval drie zekerheden waarover al regelgeving is. Dit moet in orde zijn.’’
Passen mijn activiteiten binnen het bestemmingsplan?
Het bestemmingsplan is het juridische document waarin omschreven staat hoe een perceel bebouwd en gebruikt mag worden. Het bestemmingsplan per gemeente is gemakkelijk online in te zien via www.ruimtelijkeplannen.nl. Binnen de paardenhouderij wordt in het bestemmingsplan vaak een onderscheidt gemaakt tussen productiegerichte en gebruikersgerichte paardenhouderijen. Productiegericht heeft een agrarische bestemming en is het fokken, africhten, trainen en verhandelen van paarden. Een gebruikersgerichte paardenhouderij valt onder een bedrijfsbestemming en betreft onder andere een pensionstalling. Ook nevenactiviteiten moeten in het bestemmingsplan passen.
Is mijn milieumelding of milieuvergunning nog actueel?
Als ondernemer in de paardensector weet u dat u te maken heeft met een milieumelding of vergunning. Waarschijnlijk is deze al in het bezit, maar kloppen de aantallen nog? En komt de bedrijfssituatie nog overeen met de milieutekening? Bij het houden van maximaal 50 paarden is een melding voldoende.
Omgevingsvergunning bouw
De bouwvergunning is vanaf 1 oktober 2010 opgegaan in de omgevingsvergunning. De omgevingsvergunning vervangt een aantal vergunningen, waaronder de bouwvergunning, kapvergunning en sloopvergunning. De omgevingsvergunning is dus de nieuwe bouwvergunning. Het is goed om te controleren of deze wel aanwezig is voor de aanwezige gebouwen én bouwwerken. Er geldt een uitzondering voor objecten die bouwkundig vergunningsvrij gerealiseerd mogen worden.
Wet Natuurbescherming
De laatste jaren zijn er door de Raad van State verschillende uitspraken gedaan in het kader van de Wet natuurbescherming. Hierdoor is duidelijk geworden dat wanneer op een locatie al een lange tijd landbouwhuisdieren worden gehouden, de uitstoot van die dieren waarschijnlijk als referentiesituatie kan gelden.
Is dit niet het geval, dan moet er een berekening gemaakt worden om te bepalen of uw bedrijf stikstofdepositie veroorzaakt op een Natura 2000-gebied. Dit kan gedaan worden door middel van de AERIUS Calculator. Hiermee kan de uitstoot van stikstof en de neerslag daarvan op Natura 2000-gebieden worden berekend. De emissiefactoren voor paarden worden als bron meegenomen in de AERIUS-berekening. Voor volwassen paarden geldt een emissiefactor van 5,0 kg NH3 per dier per jaar en voor opfokpaarden tot 3 jaar een emissiefactor van 2,1 kg NH3 per dier per jaar.
Wanneer uw bedrijf depositie veroorzaakt op een Natura 2000-gebied zonder referentiesituatie, zal u extern moeten salderen om een vergunning in het kader van de Wet natuurbescherming te kunnen verkrijgen.