Afspraak is niet altijd afspraak

Het kopen van een huis is een heel belangrijke beslissing. Daarom is een mondeling overeenkomst over een aankoop in dit geval niet rechtsgeldig, zoals bij de meeste andere goederen en diensten wel. Daar kan de bewijsbaarheid overigens wel een probleem vormen als kopers of verkopers er later toch liever van afzien. Maar de aankoop van een woning is door de wetgever zo belangrijk gezien dat voor particulieren een zogenoemde ‘schriftelijkheidsvereiste’ is vastgelegd in de wet. Er is pas sprake van een rechtsgeldige overeenkomst als de particuliere koper en verkoper allebei de schriftelijke koopovereenkomst hebben ondertekend.

Dus als u vrijdagmiddag een bod hebt uitgebracht en de verkoper heeft gezegd – en met een handdruk bezegeld – dat hij dit bod accepteert, dan kan hij daar maandag toch op terugkomen als zich tijdens het weekeinde iemand heeft gemeld met de mededeling: ik bied 10.000 euro meer. Dat is natuurlijk zuur voor degene die zich al eigenaar waande, te meer daar dit wetsartikel juist ter bescherming van de koper is opgenomen. De koper heeft zelfs het recht om na het tekenen van een koopovereenkomst nog op de koop terug te komen. Hier geldt een termijn van drie dagen, tenzij beide partijen een langere periode overeenkomen. En meestal is ook nog vastgelegd dat de koop niet doorgaat als koper de financiering van de aankoop niet rond krijgt.

Het recht van de één druist soms in tegen het rechtsgevoel van de ander. Als makelaar zit je daar dan soms wat ongemakkelijk tussen. Maar ook wij hebben uiteraard niet anders te doen dan de regels zo goed mogelijk uit te leggen en te respecteren. Ook het bevestigen per mail van een mondelinge overeenkomst of het opsturen van een concept-koopovereenkomst is niet rechtsgeldig; dat is slechts de door beide partijen ondertekende overeenkomst zelf.

Het is onze regio op dit moment nog niet zo’n brandend probleem, maar in de binnensteden van bijvoorbeeld Amsterdam en Utrecht doet zich de situatie van ‘overbieden’ op mondelinge overeenkomsten al weer voor. Dus wees gewaarschuwd: afspraak is niet altijd afspraak.