De koper is spekkoper dankzij lage rente

Als iets de woningmarkt de afgelopen periode heeft gestimuleerd, dan is het wel de historisch lage hypotheekrente. Voor de zomervakantie leek het er even op dat de bodem van de rentetarieven was bereikt. De grote hypotheekaanbieders voerden toen een lichte verhoging van de hypotheekrentes door na stijging van de rente op de kapitaalmarkt. Maar de afgelopen maand was er weer sprake van een rentedaling. De geldverstrekkers kunnen dus goedkoop lenen op de geldmarkt en die lage marktrentes rekenen ze (deels) door in hun hypotheektarieven. Op internet zijn op verschillende plekken grafiekjes te bekijken met de gemiddelde rentes voor de verschillende hypotheekvormen en periodes.

De koper is spekkoper dus op dit moment, maar ook de gevestigde huizenbezitter kan in bepaalde gevallen zijn voordeel doen met deze situatie, bijvoorbeeld door het oversluiten van de hypotheek. Hoe lang het nog duurt met die lage rente? Dat is koffiedik kijken. Algemeen is wel de verwachting dat er een renteverhoging op komst is, zeker als de economische groei doorzet. Tot nu toe is het laag houden van de rente ook een instrument om de groei te stimuleren.

Maar er zijn meer factoren die de hypotheekrentes bepalen. Zo is de onderlinge concurrentie op de hypotheekmarkt sterk toegenomen door het toetreden van meer en andere aanbieders dan banken. Pensioenfondsen, verzekeringsmaatschappijen, buitenlandse banken en investeringsmaatschappijen (ook wel schaduwbanken of regiepartijen genoemd) zorgen voor leven in de brouwerij. Zo is MUNT Hypotheken met een flinke opmars bezig, maar ook anderen zorgen er met scherpe tarieven voor dat de banken hun winstmarges op de hypotheken terugschroeven.

Als de rente straks weer omhoog kruipt, kan deze toegenomen concurrentie een positieve invloed hebben. Het neemt niet weg dat de lage hypotheekrente een goede reden is om nu te kopen, althans voor wie dat wil en kan. Die laatste toevoeging is niet onbelangrijk, omdat het voor een toenemend aantal werkenden nog niet zo makkelijk en soms zelfs onmogelijk is een hypotheek te krijgen.

Het groeiende leger van zzp’ers en flexwerkers wordt door hypotheekverstrekkers beoordeeld op hun arbeidsverleden en inkomsten tot nu toe. Daarom zijn veel Zelfstandigen Zonder Personeel (zzp’ers) ook Zelfstandige Zonder Hypotheek (zzh’er). Terwijl er onder hen veel jonge, goed opgeleide professionals zijn met prima vooruitzichten. Ze zuchten nu soms onder hoge huurlasten, maar omdat ze nog geen stabiele inkomstenstroom over een langere periode kunnen laten zien, komen ze voor een hypotheek niet of moeilijk in aanmerking. Er zijn her en der wat initiatieven voor hypotheekverstrekking aan deze groep, gebaseerd op het in kaart brengen van de toekomstkansen van zzp’ers en flexwerkers. En het is goed daar verder aan te werken, want flexibele arbeid zal toenemen en een vaste baan is minder dan in het verleden een zekerheid. Ook een zzp’er of flexwerker moet spekkoper kunnen zijn.