Doorstroming stokt ook op huurmarkt
Na de koopmarkt komt ook de markt voor huurwoningen in de vrije sector steeds verder onder druk te staan. Na een jarenlange stijging daalt voor het tweede achtereenvolgende kwartaal het aantal verhuurtransacties. Want het aanbod wordt minder en de huren stijgen, blijkt uit een rapportage van NVM en VGM NL. Terecht maakt landelijk NVM-voorzitter Onno Hoes zich zorgen over de stokkende doorstroming. Het aantal transacties liep in het derde kwartaal van dit jaar met bijna 4% terug bij de grondgebonden huurwoningen in de vrije sector. Vergeleken met het derde kwartaal vorig jaar was er een prijsstijging van bijna 6% bij de woonhuizen en van 4,5% bij de appartementen. Nieuwe huurders betalen een gemiddelde huurprijs van €10,65 per vierkante meter bij de woonhuizen en van €15,06 per vierkante meter bij de appartementen.
Over de schrikbarende prijsstijgingen bij de koopwoningen heb ik hier al vaker geschreven. Daar kon ik dan aan toevoegen dat de betaalbaarheid van die koopwoningen toch goed blijft dankzij de lage rente en – voor doorstromers die al een woning bezitten – door de waardestijging van de eigen woning. Dat is in de markt voor vrije sector huurwoningen anders. Huurders kunnen die voordelen niet plukken en krijgen behalve met stijgende huurprijzen straks ook nog eens met sterk stijgende energieprijzen te maken. Te vrezen valt verder dat door stagnatie in de nieuwbouw het aanbod verder zal verkrappen.
Dan gaan daarnaast steeds meer gemeenten over tot zelfbewoningsplicht voor kopers van woningen in nieuwbouwprojecten om te voorkomen dat particuliere beleggers woningen opkopen en vervolgens gaan verhuren. Dat lijkt op het eerste gezicht een nobel streven, maar het gevolg is wel dat het aanbod aan huurwoningen verder verkrapt. Die verkrapping leidt weer tot verdere prijsverhoging. Het is opnieuw een goed voorbeeld van overregulering door de overheid die averechts uitpakt en de markt eigenlijk verstoort in plaats van verbetert. Ook dit schreef ik al eerder in de richting van de overheid: stop met sterke regulering en stimuleer juist de investeringen in de woningbouw, zowel in de koop- als in de huursector, zowel in het goedkopere als in het prijziger segment. Streef naar een goed functionerende woningmarkt met keuzevrijheid voor de consument en zo min mogelijk belemmeringen van welke aard dan. Dat biedt meer kansen voor iedereen.