Een positieve weigering: evenveel rechten als een vergunning
Bij Van Santvoort Advies zijn we altijd op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van ruimtelijke ordening en milieu. Op onze website praten we je dan ook graag bij over nieuws dat mogelijk interessant is voor onze klanten. Recentelijk is er een uitspraak gedaan door de Rechtbank Gelderland (18 oktober 2022) over de positieve weigering. In dit artikel lees je er meer over.
Wet natuurbescherming
Ondernemers met een vergunning in het kader van de Wet natuurbescherming zijn goed voorbereid op de toekomst. Wanneer de Omgevingswet ingaat (vooralsnog 1 juli 2023) gaat de Wet natuurbescherming hier in op. Het is een wet met richtlijnen voor regels en maatregelen die de natuur beschermen. Stikstofuitstoot is een groot onderdeel van deze wet.
Vergunning is niet altijd nodig
Toch is een vergunning in het kader van de Wet natuurbescherming niet altijd nodig. Als je als ondernemer vanuit het verleden altijd voldoende stikstof hebt gehad op het bedrijf, dan is deze vergunning niet nodig. De referentie uit het verleden zorgt voor een garantie in de toekomst.
Sommige bedrijven zijn daarvoor aangewezen op het jaartal 1994, maar ook hierin zit verschil. Het ligt er namelijk net aan op welk Natura 2000-gebied de eventuele stikstofdepositie effect heeft. Is dat een Natura 2000-gebied dat in 1994 is aangewezen? Dan is dit jaartal leidend. Het kan ook zijn dat het gebied in 2000 of zelfs in 2004 is aangewezen. Dan zijn deze jaren belangrijk voor het noteren van de referentie.
Heb je nu hetzelfde aantal paarden als destijds? Dan is er waarschijnlijk geen vergunning nodig. In veel gevallen is het wel wenselijk om dit formeel op papier vast te laten leggen, zodat er geen discussie kan ontstaan over de gehanteerde rekenmethode of gewijzigd beleid. Hiervoor wordt een aanvraag ingediend die de overheid vervolgens ‘positief weigert’. Deze positieve weigering heeft dezelfde status als een vergunning omdat het een formeel besluit is, genomen door het bevoegd gezag. In de toekomst kun je hier op terugvallen.
Als er geen referentie uit het verleden is, dan bestaat de kans dat je stikstof moet bij kopen. Dit moet altijd worden vastgelegd in een vergunning in het kader van de Wet natuurbescherming.
De situatie is dus per ondernemer en locatie anders. Het team van Van Santvoort Advies zoekt het graag voor je uit. Neem hiervoor contact op met Jirka van Rijen – van de Pas via jirka@vansantvoort.nl of via 040 283 3708.