Effect corona op woningmarkt beperkt
Baseer je op de feiten als je iets beweert over de gevolgen van de coronacrisis op de woningmarkt, schreef ik in mijn vorige column. Inmiddels hebben we de eerste feiten boven tafel. In de maand april, de eerste maand waarin de beperkende maatregelen volledig van kracht waren, is het zo slecht nog niet gegaan. In onze regio (Eindhoven, Helmond en 14 omliggende gemeenten) werden in april 579 woningen verkocht. Dat zijn er 31 minder dan in april 2019, een daling van 5%. Bekijk hier het rapport.
Toch een negatief effect, hoor ik u denken. Maar daarbij wordt dan vergeten dat de woningmarkt al zo’n kleine twee jaar een dalende tendens vertoont door het enorm krappe aanbod. In het gehele tweede kwartaal van 2019 bijvoorbeeld was sprake van een daling van 7,6% ten opzichte van het tweede kwartaal van 2018. Dus dan valt die teruggang van 5% nu niet erg uit de toon. Dat maakt het waarschijnlijk dat de teruggang meer met de voortdurende krapte te maken heeft dan met corona.
In onze makelaarskantoren merken we weinig aarzelingen kopers. Hooguit doen die zich voor in de hogere prijsklassen (boven €500.000). Daar zijn de potentiële kopers vaak ondernemers en die hebben op dit moment natuurlijk wel wat anders aan hun hoofd. Onder die grens is de kooplust zeker niet minder. Er wordt nog steeds boven de vraagprijs geboden. En bij Funda zijn de bezoekers-statistieken – na een kleine dip aan het begin van de crisis – weer op peil.
Dat alles geeft steun aan de stelling dat de beperkte terugloop in de verkopen eerder te wijten is aan het krappe aanbod dan aan de gevolgen van de coronacrisis. We zien ook de daling zich vooral voordoet in plaatsen met een krap aanbod, zoals Eindhoven, Nuenen en Deurne. Maar tot nu mag het allemaal geen naam hebben en ook de prijsstijgingen gingen in 13 van de 16 gemeenten gewoon door. Op zich zou een matiging op dat punt overigens niet slecht zijn voor de markt. Hoe dan ook blijft verruiming van het aanbod door snelle nieuwbouw op grote schaal geboden.