Geen vergunningplicht voor de Wet natuurbescherming bij intern salderen
Naar aanleiding van de uitspraak van de Raad van State van 20 januari 2021 blijkt dat bij intern salderen geen vergunningplicht voor de Wet natuurbescherming geldt. Bij intern salderen leidt de wijziging of uitbreiding van de activiteit niet tot een toename in stikstofdepositie. Daarom kunnen significante gevolgen worden uitgesloten en is er geen natuurvergunning meer nodig. De provincie is het bevoegd gezag bij het verlenen van een natuurvergunning. Zij zullen zich gaan buigen over de behandeling van lopende aanvragen.
Intern salderen: de bedrijfsvoering zodanig intern veranderen, dat er geen sprake is van een toename aan stikstofemissie. Dit kan door bijvoorbeeld de verdeling van diercategorieën te veranderen, of door toepassing van andere stalsystemen.
Bevoegd gezag: het bestuursorgaan dat bevoegd is om besluiten te nemen of beschikkingen af te geven omtrent een bepaalde zaak. Bij natuurvergunningen is dit de provincie.
Provincie aan zet
In de Wet natuurbescherming staan regels voor de bescherming van soortenbescherming (dieren en planten) en gebiedsbescherming (natuurgebieden) in Nederland. Provincies bepalen het natuurbeleid voor hun gebied. De provincies moeten dan ook nog aan de slag met de lokale beleidsregels en over de lopende aanvragen. Op dit moment is daar nog niets over bekend. Uiteraard houden wij de ontwikkelingen nauw in de gaten. We nemen we contact op met de betreffende bedrijven als er een ontwikkeling is in de aanvraag Wet natuurbescherming.
Wet natuurbescherming in Omgevingswet
In 2021 gaat de Wet natuurbescherming op in de Omgevingswet. De Omgevingswet biedt straks richtlijnen voor regels en maatregelen die de natuur beschermen.
De wet beschrijft onder meer het volgende:
- regels voor overheden, bedrijfsleven, natuurorganisaties en burgers over hoe zij om moeten gaan met de natuur (zorgplicht);
- maatregelen die provincies en het Rijk moeten nemen om de natuur te beschermen;
- specifieke onderwerpen, zoals de jacht, bomenkap en de bestrijding van schadelijke dieren;
- regels over hoe overheden, bedrijfsleven, natuurorganisaties en burgers om moeten gaan met niet-inheemse dieren en planten.