Ja hoor, de overhitting dreigt weer

“We verwachten geen oververhitting, maar aangenaam warm blijft het zeker. Geniet ervan.”

Met die woorden besloot ik mijn laatste column voor de zomervakantie. Uiteraard ging het niet over het echte weer, maar over de gevoelstemperatuur op de woningmarkt. De komkommertijd is echter nog niet voorbij en ja hoor, de overhitting dreigt weer!

De Telegraaf: “Huizengekte op oude peil.” RTL Nieuws: “Oververhitting dreigt in Amsterdam en Utrecht.” Eén Vandaag: “Huizenmarkt raakt oververhit.” En bijzonder hoogleraar woningmarkt Johan Conijn beweert al dat de tijden van voor 2008 terugkeren.

Laat mij dan – na een vakantie met mooi weer voor velen – even de afkoeling verzorgen. De cijfers waarop het etiketje ‘oververhitting’ wordt geplakt, hebben betrekking op Amsterdam en iets minder mate op Haarlem en Utrecht. Met name in de hoofdstad bieden de kopers tegen elkaar op, zeker in de populaire, wat hippere buurten. Dat heeft enerzijds te maken met de algemene lijn omhoog die de woningmarkt heeft gevonden. Na jaren van zorgen en noodgedwongen beperking van de kooplust, is sprake van een inhaalslag. Nu het consumentenvertrouwen over een langere periode stijgende is, de hypotheekrente zeer laag blijft en we bijna allemaal weer meer te besteden hebben, gaan de remmen los en de sluizen open.

De stad Amsterdam trekt bovendien steeds meer hoger opgeleiden met een goed inkomen; de trek naar de Vinex-wijken en naar satellietsteden als Almere en Lelystad is voorgoed voorbij. De woningvoorraad houdt de groeiende woningbehoefte niet bij en dan ontstaat er schaarste. Daarom wordt er dus fors hoger geboden op te koop staande woningen in plaats van onderhandeld om een lagere prijs te verkrijgen.

Kijken we naar Nederland als geheel en naar onze eigen regio, dan is sprake van een natuurlijke en beheerste prijsstijging: gemiddeld 2,7% over de maand juli van dit jaar, afgezet tegen juli 2014. Ten opzichte van augustus 2008, net voor de crisis begon, is het prijsniveau gemiddeld nog altijd 16,9% lager. En in heel Nederland wordt gemiddeld op dit moment 4% minder voor een woning betaald dan de vraagprijs. Over de volle breedte gezien valt het met de oververhitting nog wel mee. Dus verkopers: hou de vraagprijs vooral reëel. En kopers: ga niet direct met geld smijten. Dit is zeker niet bedoeld als koude douche, want uiteindelijk zijn de meeste partijen en belanghebbenden gebaat met een evenwichtige en beheerste ontwikkeling. Niemand zit te wachten op een nieuwe zeepbel.

En natuurlijk kan de stad Eindhoven – die ook groeiambities binnen de ring heeft – lering trekken uit de Amsterdamse toestanden: geef ruimte aan initiatieven voor het realiseren van hoogwaardige woonruimte voor hoogopgeleiden met een bovengemiddeld inkomen. Daarmee kan oververhitting in de toekomst worden voorkomen.