Te koop is niet altijd te koop
Het gaat goed op de woningmarkt: meer verkopen, kortere verkooptijden, aanhoudend lage rentes en stijgend consumentenvertrouwen. Toch blijft er een flinke categorie woningen die niet vlot van de hand gaan. Eind eerste kwartaal was 20% van de woningen die te koop stonden langer dan een jaar in het aanbod. Dat percentage was overigens op het toppunt van de crisis dubbel zo hoog. Daarnaast wordt de verkoop van (vaak vrijstaande) woningen na enige tijd weer ingetrokken; toch ook zo’n 11% van het totaal aantal woningen in het eerste kwartaal van 2016.
Er zijn zelfs woningen die al meerdere jaren te koop staan. De verkoopborden in de tuin zijn inmiddels groen uitgeslagen, aan de prijs verandert niets en bij Open Huizen Routes is er geen activiteit waar te nemen. Hier kan sprake zijn van verhuurde woningen: te koop blijkt niet altijd te koop. In veel gevallen gaat het om woningen waarvan de verkopers niet de prijs kunnen krijgen die ze nodig hebben (hypotheek onder water). Blijven wonen is dan een optie, maar ook verhuren kan een oplossing bieden. Om in aanmerking te komen voor verhuur via de Leegstandswet is een voorwaarde dat het huis via een makelaar te koop staat. Het voordeel voor de eigenaar is dat de huurder dan slechts een zeer beperkte huurbescherming geniet.
Het komt ook voor dat eigenaren vijf jaar hebben verhuurd via de Leegstandswet en dat de verkoop niet is gelukt. In dat geval kunnen ouders met beperkte hypotheeklasten de woning bijvoorbeeld verkopen aan hun kinderen of kleinkinderen tegen een gunstige prijs, al dan niet via een schenking. Vanaf 1 januari 2017 wordt de schenkingsvrijstelling verruimd naar 100.000 euro per jaar.
Wat te doen als het bovenstaande allemaal niet van toepassing is en u zit met een huis dat al heel lang te koop staat? Mogelijkheden genoeg! Haal de woning voor een langere periode uit de verkoop. Verbeter de woning, schakel eventueel een verkoopstylist in en maak nieuwe foto’s. Verlaag de prijs. Wat in uw geval werkt, hangt uiteraard helemaal van uw persoonlijke situatie af en van de marktomstandigheden in uw woonplaats.