Kosten koper: wat betekent dit voor de verkoop van jouw woning?

Bij het verkopen van je woning krijg je te maken met allerlei termen en kostenposten. Een van de meest gehoorde begrippen in de huizenmarkt is ‘kosten koper’ (k.k.). Maar wat betekent dit precies en wat betekent het voor jou als verkoper? In deze blog leggen we het uit, zodat je goed voorbereid bent op de verkoop van je woning.

Wat zijn kosten koper (k.k.)?

Kosten koper verwijst naar de bijkomende kosten die een koper betaalt bij de aankoop van een bestaande woning. Dit zijn kosten die bovenop de koopprijs komen en in de meeste gevallen door de koper worden voldaan. De belangrijkste kosten onder k.k. zijn:

  • Overdrachtsbelasting: (meestal 2% van de aankoopprijs voor particuliere kopers ten behoeve van woningen voor eigen gebruik, vrijstelling mogelijk voor starters onder bepaalde voorwaarden) Gaat het om niet woningen, bouwgrond of bedrijfs- en beleggingspanden, dan kan een hoger tarief of btw van 10,4% van toepassing zijn.
  • Notariskosten woning: voor de leveringsakte.
  • Kadasterkosten woning: voor het inschrijven van de woning op naam van de koper.

Naast k.k. kunnen er andere kosten bij het kopen van een woning komen kijken zoals financieringskosten, notariskosten voor de hypotheekakte, kosten voor Nationale Hypotheek Garantie (NHG), taxatiekosten ten behoeve van de financiering en eventuele aankoopkosten. Ook hierin kunnen wij je goed informeren, zodat je een volledig beeld hebt van de totale kosten.

Wat betekent dit voor jou als verkoper?

Als verkoper hoef je in principe geen rekening te houden met de k.k., want deze kosten liggen bij de koper.

Kosten koper vs. Vrij op naam (v.o.n.)

Soms zie je dat woningen worden aangeboden met de term ‘vrij op naam’ (v.o.n.). Dit is meestal van toepassing bij nieuwbouwwoningen, waarbij de kosten koper al in de koopsom zijn verwerkt. Dit betekent dat de koper geen extra kosten hoeft te betalen voor de overdrachtsbelasting en notariskosten voor de eigendomsoverdracht.

Ook bij bouwpercelen kan het voorkomen dat ze zowel k.k. als v.o.n. worden aangeboden. In sommige gevallen geldt een overdrachtsbelasting van 10,4%, terwijl in andere gevallen btw van toepassing is. Dit kan aanzienlijke financiële gevolgen hebben, dus laat je goed informeren over jouw specifieke situatie om verrassingen te voorkomen.

Ben goed voorbereid op de verkoop

Een goede voorbereiding is essentieel bij de verkoop van je woning. Hoewel de k.k. voornamelijk de verantwoordelijkheid van de koper zijn, is het belangrijk om als verkoper goed op de hoogte te zijn van de financiële aspecten rondom de verkoop. Laat je goed adviseren over de mogelijkheden die je hebt. Wil je hier professioneel advies in? Neem dan contact met ons op. Wij helpen je graag verder bij een succesvolle verkoop!