Senioren blijven zitten

Ik schreef al eerder over de honkvastheid van de Nederlandse woonconsument. De senioren – en dat worden er steeds meer – dragen daar flink aan bij. Inmiddels wordt 22% van de 3,6 miljoen eengezinswoningen in de koopsector bewoond door mensen van 65 jaar en ouder, blijkt uit gegevens van het Kadaster. Reken er maar op dat zij voorlopig blijven zitten waar ze zitten.

Onderzoeker André Buys van het onderzoeksinstituut Rigo analyseerde alle verhuizingen sinds het jaar 2000. Wat blijkt? Middelbare en oudere stellen van wie de kinderen het huis uit zijn, maar ook alleenstaande 65-plussers blijven vaker en langer in hun oorspronkelijke huis wonen. En dat is meestal een eengezinswoning. “Daar zijn ze aan gehecht en ze wonen er vaak goedkoop, want de hypotheek is grotendeels of geheel afgelost. Zouden ze verhuizen naar een appartement, dan gaan ze vaak meer betalen voor minder vierkante meters”, aldus Buys in De Volkskrant. De krant publiceerde nog een paar leuke interviews met actieve echtparen van 60 tot 80 jaar oud. “Met negen kleinkinderen beleef je momenten dat het hier nog veel te klein is”. Er waren overigens ook een paar interviews met ouderen die wel blij waren met de overstap naar een appartement.

Het is in ieder geval duidelijk dat de toename van kleinere huishoudens, vaak dus bestaande uit ouderen, niet per definitie betekent dat er behoefte ontstaat aan kleinere woningen of meer appartementen. Er moet aan veel voorwaarden worden voldaan, willen de ouderen hun eengezinswoning verlaten voor een appartement of een kleinere, levensloopbestendige woning. En daarmee ruimte bieden aan de starters die er op dit moment vrijwel niet aan te pas komen op de woningmarkt. Eén drempeltje is onlangs wat verlaagd door een versoepeling in de regels voor het verstrekken van hypotheken aan senioren die wél een verhuiswens hebben. De acceptatiecriteria voor hypotheken met een Nationale Hypotheek Garantie (NHG) zijn verruimd, omdat ouderen door de eerder aangescherpte eisen moeilijk een nieuwe hypotheek konden afsluiten, zelfs als de lasten daarvan lager uitvielen dan die van hun lopende hypotheek. Op de websites www.nhg.nl vindt u er alle informatie over.