Snel doorbouwen is beter
Minister Ollongren van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties gaat ook over de woningmarkt. Kortgeleden heeft ze maatregelen genomen om de woningmarkt voor starters en mensen met een middeninkomen ‘beter toegankelijk’ te maken, zoals dat dan heet. Zo wordt de huurverhoging voor vrije sectorwoningen gemaximeerd op 2,5% (gelijk aan de maximering voor sociale huurwoningen). Gemeenten krijgen de mogelijkheid een opkoopbescherming in te voeren om te voorkomen dat betaalbare koopwoningen worden opgekocht door beleggers die ze dan gaan verhuren. En de mogelijkheden om een tijdelijk huurcontract te verlengen worden verruimd.
Met de NVM kom ik tot de conclusie dat de minister hiermee de huurmarkt vrijwel volledig gaat reguleren. Aan de andere kant had de ingreep zwaarder kunnen zijn. Eerder is gesproken over een ‘noodknop middenhuur’ waarbij de huurprijs gemaximeerd zou worden op een percentage van de WOZ-waarde. De Vereniging van Institutionele Beleggers in Nederland noemt de nu genomen maatregelen verstandig en is blij dat niet is gekozen voor een beperking van de aanvangshuren.
Of het starters en mensen met een middeninkomen veel gaat opleveren is de vraag. Zij zijn nu vaak aangewezen op duurdere huurwoningen omdat er geen betaalbare koopwoningen beschikbaar zijn of omdat ze net te weinig verdienen om voor een hypotheek in aanmerking te komen. Waardoor ze dan een woning moeten huren die een hogere maandlast gaat opleveren (zelfs als de huur jaarlijks met maximaal 2,5% wordt verhoogd) en waardoor ze niet kunnen sparen voor het eigen huis.
Ik herhaal maar weer eens wat ik eerder heb geschreven: zoek het niet in regulering, maar in stimulering. Snel doorbouwen is beter dan millimeteren over regeltjes met een marginaal effect. Het aantal transacties op nog altijd op peil, de koopbereidheid blijft groot en de hypotheekrente superlaag, weliswaar net niet meer all-time low, maar veel scheelt het niet. De laagste hypotheekrente voor een annuïteitenhypotheek met NHG-garantie en een rentevaste periode van 30 jaar steeg gedurende de coronacrisis van 1,65% naar 1,7%. Voor een rentevaste periode van 10 jaar ging het van 0,94% naar 1,09%. Het enige dat nog nodig is: voldoende aanbod van woningen om tot ontspanning op het prijzenfront te komen. Snel doorbouwen dus. Steek daar eens meer energie in!