Tij keert voor huurders: geen bemiddelingskosten
Hoewel de meeste mensen makelaars associëren met kopen, houden wij ons ook op de markt van huurwoningen niet afzijdig. We volgen daarbij uiteraard de geldende wet- en regelgeving. Dat houdt onder meer in dat we aan particuliere huurders geen bemiddelingscourtage in rekening brengen als sprake is van tweezijdige bemiddeling. Met andere woorden: als we zowel ten dienste van verhuurders als particuliere huurders werken, dan betaalt de verhuurder de bemiddelingskosten en niet de huurder.
In de markt komen we nogal eens partijen tegen die ook aan de (aspirant-)huurders een aardig bedrag in rekening willen brengen. En omdat die huurders vaak ontzettend graag onder dak willen en moeten, hebben zij in het verleden vaak ook fors betaald voor de bemiddeling. Soms gebruikt de bemiddelaar op die rekening verhullende namen als marketingkosten, administratiekosten, contractkosten of dossierkosten. Maar als daarvoor niet slechts enkele tientjes in rekening worden gebracht, maar bedragen in de omvang van een maand huur, dan weet je dat er iets mis is. Dat is een fors bedraag waar nauwelijks werk ten behoeve van de huurder tegenover heeft gestaan.
Door een recente uitspraak van de Hoge Raad, een scherper toezicht door de ACM (Autoriteit Consument & Markt) en een actieve opstelling van de makelaarsorganisatie NVM en de Woonbond begint het tij voor de huurders nu te keren. Er is veel informatie beschikbaar op de websites van de genoemde organisaties en daar vindt de liefhebber alle juridische details die te ver voeren voor deze column. Bij de Woonbond is zelfs een deurwaarderscheck te vinden, waarmee je kunt bekijken of je een kans maakt met een terugvorderingsactie als je meent in het verleden onterecht betaald te hebben.
Mogen bemiddelingskosten dan nooit in rekening worden gebracht? Ja, als u een zoekopdracht geeft aan een bemiddelaar voor huurwoningen buiten zijn eigen aanbod. Hij voert dan immers geen werk uit voor verhuurders, maar als ‘aanhurend’ makelaar voor de huurder. Dan is er sprake van een situatie zoals die ook bij koop en verkoop van woningen toepassing is: een strikte scheiding tussen aan- en verkoopmakelaar. Een dergelijke transparante gang van zaken is uiteindelijk voor elke consument te prefereren.