Voorzichtig met verhuur
Het verhuren van je eigen woning aan bijvoorbeeld toeristen neemt – zeker in populaire steden – grote vormen aan. In Amsterdam zijn al regels gesteld aan het maximum aantal dagen/nachten dat je je huis mag verhuren. Op die manier hoopt men te veel overlast voor de buren te voorkomen. Over de vraag of dat gaat helpen en hoe hard deze regels voor de zogenoemde ‘short stay’ zijn, lopen de meningen flink uiteen.
Geschillen zijn er ook over het verhuren van je eigen appartement aan toeristen. Bij een appartementengebouw wordt het gebouw gesplitst in zogenoemde appartementsrechten. De eigenaren van die appartementsrechten zijn samen eigenaar van het volledige gebouw en organiseren zich in een Vereniging van Eigenaren (VvE).
Onlangs heeft de Rotterdamse rechtbank een duidelijke uitspraak gedaan in een zaak tussen de eigenaar van een appartement en de betreffende VvE. Het tegen betaling aan derden in gebruik geven van het woonappartement voor steeds korte periodes kan volgens de rechter worden aangemerkt als bedrijfsmatige exploitatie, omdat het in feite commerciële verhuur betreft. Dit is in strijd met de splitsingsakte – gebaseerd op het modelreglement uit 1983 – waarin de bestemming van het appartementsrecht uitdrukkelijk als woonbestemming is aangegeven.
Verhuur voor een lange periode behoort weer wel tot de mogelijkheden, omdat men de huurder dan een gebruikersverklaring kan laten ondertekenen. Daarin verbindt de gebruiker zich te houden aan het huishoudelijk reglement, het modelreglement en de besluiten van de VvE. Hier blijft de woonbestemming in tact. Bij verhuur voor enkele dagen aan een toerist is dat anders. Het laten ondertekenen van een gebruikersverklaring is dan praktisch onuitvoerbaar, meende de rechtbank. Tevens is de mogelijkheid tot het aanspreken van huurders op schade en overlast beperkt. Het gevoel van veiligheid van de andere bewoners is daarmee in het geding. Daarom werd de VvE in het gelijk gesteld.
In de praktijk lopen de uitspraken van rechters nogal uiteen. Wie wil gaan verhuren moet in ieder geval goed nagaan wat er precies in de splitsingsakte staat en of het modelreglement is toegepast. Voorzichtig met verhuur, is altijd een goede raadgeving. Voorkom ieder geval dat ‘short stay’ tot langdurig juridisch steekspel leidt.