Warm lopen voor duurzaam wonen

Extra isolatie, toepassing van zonnepanalen, verwarming via een elektrische warmtepomp, vloerverwarming en mechanische ventilatie met warmteterugwinning. Het is een greep uit de mogelijkheden die bouwbedrijven toepassen om tot energieneutrale woningen te komen. Die woningen worden sinds kort aangeduid als Nul-op-de- Meter-woningen (NOM), dus woningen die weinig tot geen energie kosten. Uiteraard steken projectontwikkelaars en bouwbedrijven er wel veel energie en materiaal in om dit voor elkaar te krijgen. Zo’n energiepakket kost dan al gauw 20.000 euro extra. Woningcorporaties kunnen dat terugverdienen omdat de wet ze sinds kort de mogelijkheid biedt hun huurders hiervoor een maandelijkse een extra vergoeding in rekening te brengen: de energieprestatievergoeding. De huurders kunnen dat opbrengen, omdat ze – als het goed is – dus (vrijwel) niets meer betalen aan de energiebedrijven.

Op dit moment gaat op korte termijn naar schatting zo’n 5 tot 10 procent van de totale nieuwbouwproductie uit de zogenoemde Nul-op-de-Meter-woningen bestaan. Dat betreft dan meestal huurwoningen. Voor de koopsector is het even afwachten of het gaat lopen. Kopers van NOM-woningen kunnen wel € 25.000 extra lenen om de investeringen te bekostigen in de verwachting dat zij dit kunnen terugbetalen dankzij het wegvallen van de maandelijkse energienota. Aan de andere kant kunnen zij – wanneer ze over voldoende leencapaciteit beschikken – deze extra investeringen ook afwegen tegen bijvoorbeeld een flinke uitbouw, een duurdere keuken en een luxere badkamer. Dat zijn dan weer zaken die eigenlijk meer energie kosten.

Misschien is voor individuele kopers toch een grotere financiële prikkel nodig. In Groningen is onlangs niettemin het startsein gegeven voor de bouw van een eerste project met 40 NOM-koopwoningen. Het behoort ook de mogelijkheden om bestaande, slecht geïsoleerde eigen woningen te laten renoveren naar een Nul-op-de-Meter-woning. Er is een landelijke Deal Stroomversnelling Koopwoningen, waarbij afspraken zijn gemaakt om grote aantallen woningen van particuliere woningbezitters energieneutraal te maken. In Brabant is er een provinciale deal die streeft naar het gefaseerd aanpakken van 41.000 woningen in een periode van zes jaar. Mijn indruk is dat er nog heel wat energie gestoken moet worden in het bekend maken van de mogelijkheden en de voordelen, zodat straks  iedereen warm loopt voor duurzaam wonen.