Welkom in het kippenhok
Op dit moment is de wereld in onzekerheid. Hoe lang gaat de oorlog in Oekraïne nog duren? Zetten de prijsstijgingen en inflatieverhoging zich voort in dit tempo? Welke invloed krijgt dat op hypotheekrente, huizenprijzen en nieuwbouw? Het zijn vragen waar niemand een definitief antwoord op heeft, dus we kunnen uitsluitend speculeren. Funda zag in het eerste kwartaal bij kopers een lichte stijging van het vertrouwen in de markt. Bij verkopers werd dat vertrouwen iets minder. Zij raken wat in onzekerheid over de vooruitzichten, omdat de hypotheekrente stijgt. Dit moedigt verkopers wellicht aan hun woning wat eerder dan gepland te koop aan te bieden. NVM zag in maart een stijging van het aanbod aan bestaande woningen, tegen de jarenlange trend in. Dit geeft kopers misschien wat meer onderhandelingsruimte, al werd nog steeds 79% van het aanbod boven vraagprijs verkocht. Maar een lichte daling is dat wel, zoals ook de gemiddelde verkoopprijsstijging wat afvlakte.
Of het allemaal veel zoden aan de dijk gaat zetten, blijft afwachten. Een echte marktimpuls kan slechts komen van een forse stijging in de productie van nieuwe woningen. Die stagneerde het afgelopen jaar. Maar verscheidene gemeenten hebben laten weten dat er veel ‘in de pijplijn’ zit voor de komende jaren. En minister Hugo de Jonge is voortvarend aan de slag gegaan, zoals ik vorige keer al schreef. Hij publiceerde een Woon- en Bouwagenda waarin het rijk meer gaat sturen en stimuleren. Ook wil de minister afdwingen dat de plannen voorzien in voldoende ‘betaalbare woningen’, dat wil zeggen: onder een koopprijs van 355.000 euro of met een huur tot maximaal 1.000 euro.
Dat wordt een enorme uitdaging gezien de stijgende prijzen van bouwmaterialen en brandstoffen. De baksteen werd recent 50% duurder, de prijs van ijzer en staal steeg met 70%. De topman van bouwconcern TBI sprak in De Telegraaf onlangs de vrees uit dat vasthouden aan een groot aandeel van betaalbare woningen in de bouwprojecten zal leiden tot een overmaat aan kleine appartementjes in binnenstedelijke wooncomplexen: ‘eigenlijk kippenhokjes’. Te hopen is dat de minister ook grotere projecten in weilanden aan de rand van de steden mogelijk gaat maken. En dat hij niet te eenzijdig inzet op enorme aantallen ‘betaalbare woningen’. Woningen in het midden- en hogere segment leiden namelijk tot doorstroming en dat heeft een nog veel groter positief effect op de markt. Bovendien voorkomt de minister daarmee dat hij te vaak ‘welkom in het kippenhok’ moet zeggen bij overdracht van de ‘Hugo-woningen’.