‘Welkom in mijn monument’
We weten allemaal dat het dringen is op de woningmarkt en dat de keus snel minder wordt. Voor mensen die iets moois willen en daar geld en tijd voor over hebben, kan de aankoop een (rijks)monument wellicht een alternatief zijn. Dan is te denken aan echte herenhuizen en authentieke boerderijen, maar ook aan complete kerken en kasteeltjes. Het is wel prijzig vaak en ook hier stijgen de prijzen, maar als het lukt … dan heb je ook iets.
De gemiddelde vierkante meterprijs voor monumenten die via een NVM-Makelaar zijn verkocht, is in 2017 met 9,5% gestegen, blijkt uit cijfers die onlangs door de NVM en het Restauratiefonds zijn gepubliceerd. De gemiddelde verkoopprijs bedroeg vorig jaar €481.000 voor monumenten tegenover zo’n €260.000 voor de totale woningmarkt. De markt voor monumenten is wat evenwichtiger, stellen de onderzoekers. Het aanbod is relatief gezien groter en kopers hebben meer tijd om een verantwoorde aankoop te doen. De gemiddelde koopwoning gaat nu binnen 58 dagen van de hand; voor een monument is dat 153 dagen. Er stonden begin februari bijna 2.500 monumenten en monumentale panden via Funda te koop. Potentiële kopers hebben de keus uit 6,8 mogelijkheden.
Geduld is echt nodig om zo’n aankoop goed te overwegen. Want natuurlijk kunnen aan de aankoop van een monument haken en ogen zitten. Een koper wil uiteraard liever geen ‘onvoorzien toekomstig onderhoud’ kopen en bovendien is het belangrijk te weten wat in zo’n monument wel en niet mag. Het is zeker niet waar dat je geen spijker in de muur mag slaan, maar het monument moet uiteraard wel met respect behandeld worden. Bij de aankoop van een rijksmonument is een groot deel van de onderhoudskosten aftrekbaar van het fiscale inkomen, dus de fiscus betaalt (althans voorlopig nog) mee!
Op de websites van NVM en Restauratiefonds is veel informatie te vinden, maar het verdient zeker aanbeveling een aankoopmakelaar in de arm te nemen. Ook zijn her en der op het web natuurlijk prachtige voorbeelden te vinden van bijvoorbeeld kerken en watertorens die tot woning of Bed & Breakfast zijn omgebouwd. Mensen die er echt zin in hebben, kunnen na verloop met recht zeggen: ‘Welkom in mijn nieuwe monument’.
Kijk voor meer informatie op: