Veel woongeluk in het nieuwe jaar
Het gaat tegenwoordig nogal vaak over geluk. Er zijn geluksprofessoren, Paul Witteman is in een reeks tv-programma’s op zoek naar het geluk en we geven handenvol geld uit aan cursussen die ons geluk moeten vergroten. Kortom, we zoeken ons een ongeluk naar het geluk.
Mij valt op dat er niet veel onderzoek is naar de invloed van de woonsituatie op ons geluksgevoel. Natuurlijk, iedereen vindt wonen heel belangrijk en we tellen aardige bedragen neer om onze droomwoning te kopen of te bouwen. Maar geluk of ongeluk associëren we toch vaak met lichamelijke en geestelijke gezondheid, beschikbaarheid van geld, liefde, kinderen, baan en vrienden. Dat je prettig woont in een huis dat bij je past en in een omgeving waarin je je thuis voelt, wordt vaak weinig genoemd.
De Nederlander verhuist gemiddeld zeven keer in zijn leven. Soms heeft dat te maken met zelfstandig worden of ouder worden, maar meestal met het zoeken naar verbetering, of: meer geluk. Nu de huizenmarkt dankzij economisch herstel en lage rente weer op volle toeren draait, neemt het aantal transacties en dus ook het aantal verhuizingen fors toe. In welke mate een verhuizing bijdraagt aan ons geluksgevoel, is nog eens een studie waard. Ik denk dat dit wel eens een verrassende uitkomst zou kunnen hebben. Er wordt nu veel focus gelegd op gezondheid, werk en vriendschap, maar prettig wonen zou wel eens veel hoger op de lijst kunnen staan dan we denken.
Zeker is dat in 2017 meer mensen op zoek gaan naar verbetering van hun woongenot. De Rabobank voorspelde onlangs dat het aantal transacties volgend jaar doorgroeit van 220.000 naar 230.000. De woningmarkt blijft in een behoorlijke stroomversnelling. De prijsstijging zet door en is er een toenemende krapte. In het 3e kwartaal stonden nog slechts 136.000 woningen te koop in Nederland, tegenover 166.000 een jaar eerder. Zeker in de steden zal de krapte sterk toenemen, ook in de huursector.
Er moet – ook in deze regio – dus meer gebouwd moeten worden om aan de woningbehoefte te voldoen. De krapte kan immers leiden tot een teruggang in het gemiddelde ‘woongeluksgevoel’. Ik wens u hoe dan ook veel (woon)geluk toe in het nieuwe jaar.